• Планове взяття крові для дослідження проводять строго натщесерце. o "Натщесерце" - між останнім прийомом їжі і взяттям крові проходить не менш 8 годин (в деяких випадках не менш 12 годин). o Сік, чай, кава, тим більше з цукром - теж їжа. Можна пити воду. • При діагностиці біохімічної групи тестів за 1-2 дні до обстеження виключити з раціону жирну, смажену їжу та алкоголь. • За годину до взяття крові виключити куріння. • При заборі венозної крові потрібно виключити фактори, що впливають на результати досліджень: фізичне навантаження (біг, підйом по сходах), емоційне збудження. Перед процедурою пацієнт протягом 10-15 хвилин знаходиться в спокої. Якщо пацієнт приймає медикаменти - обов'язково вкажіть таку інформацію в направленні на дослідження! • Забір крові не слід проводити одразу після рентгенографії, ректального дослідження чи фізіотерапевтичних процедур.
Аналіз може бути використаний як альтернатива глікованому гемоглобіну. Обидва аналізи – і на фруктозамін, і на глікований гемоглобін – потрібні насамперед для того, щоб здійснювати моніторинг рівня цукру в крові хворих на діабет. Хоча аналіз на глікований гемоглобін є більш поширеним, у ряді випадків, коли проведення його затруднене, аналіз на фруктозамін може використовуватися дуже успішно. Так, застосування аналізу на фруктозамін, а не на глікований гемоглобін є більш ефективним у наведених нижче випадках: 1. При внесенні різких змін до плану лікування цукрового діабету фруктозамін дозволяє оцінити ефективність застосовуваної корекції лікування за кілька тижнів замість кількох місяців. 2. У період вагітності хворих на діабет, коли в організмі матері відбуваються значні зміни, контроль рівня глюкози набуває особливо важливого значення. Аналіз на фруктозамін можна проводити одночасно з аналізами на глюкозу, щоб відстежувати рівень останньої та правильно підбирати дозу інсуліну. 3. При втраті еритроцитів тест на глікований гемоглобін не буде достатньо точним, коли пацієнт має гемолітичну анемію або втратив багато крові. Присутність деяких форм гемоглобіну також може впливати на методи його вимірювання, що застосовуються. У таких випадках фруктозамін є єдиним показником, що адекватно відображає рівень глюкози в крові. Підвищення рівня фруктозаміну Чим вища концентрація фруктозаміну, тим вищий середній рівень глюкози у крові. Більший інтерес становлять самі значення величин, які тенденції до зміни. При переході значень фруктозаміну від нормальних до підвищених можна дійти невтішного висновку: стратегія лікування обрана неправильно. Це може означати, що в крові пацієнта занадто багато цукру, а інсуліну, навпаки, занадто мало, а також те, що методи лікування, що застосовуються, перестали бути досить ефективними. Зниження рівня фруктозаміну Іноді рівень фруктозаміну знижений внаслідок зниження вмісту білка в крові через порушення його синтезу або втрати білка організмом внаслідок різноманітних захворювань. У такому разі розбіжності у значеннях даних щодо фруктозаміну та рівня глюкози можуть бути суттєвими. На концентрацію фруктозаміну впливає прийом Аскорбінової кислоти пацієнтом.